De inkomensbelasting is het belangrijkst. Dit is de belasting die je over je winst betaalt. Je trekt je kosten van de omzet af en de resterende winst is belastbaar als inkomen. Die kosten kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • Opstart kosten van de eenmanszaak
  • 19ct/km in geval van een privé auto
  • Alle auto kosten in geval van een auto van de zaak
  • Congressen en cursussen incl reis en verblijf (80% gedeeltelijk aftrekbaar)

Over aftrekposten lees je meet op ikwordtzzper.

Wanneer je je auto op de zaak wilt zetten dan moet je dat doen in het jaar waarin je hem aanschaft of het jaar waarin je de eenmanszaak opricht. De eenmanszaak is geen rechtspersoon dus je zet hem gewoon op je eigen naam. Je verwerkt hem alleen in de boekhouding. De kosten zijn dan voor de zaak maar als je er ook privé mee wilt rijden moet je een kilometer registratie bijhouden om te bewijzen dat je minder dan 500km per jaar rijdt. Daar zijn apps voor maar het blijft omslachtig. Rij je jaarlijks meer, dan moet je voor een elektrische auto 8% en voor overige auto’s 22% van de cataloguswaarde bijtelling betalen. Dat kan fors in de papieren lopen (deze fiscale regeling is voor 2020, kijk online de courante kilometer drempel en de bijtellingen na.

De auto van de zaak is vooral interessant als je een auto hebt die 15 jaar oud of ouder is. Dan is de bijtelling nog maar 35% van de dagwaarde. Dat is vaak aantrekkelijker dan privé rijden.

De belastingdienst beoordeelt nav je KvK inschrijving of je ondernemer bent voor de omzetbelasting (BTW). Als dat wel zo is dan krijg je een BTW identificatienummer en moet je ook elk kwartaal BTW aangiften doen, al is het €0. Als waarnemer heb je geen BTW omdat zorg is vrijgesteld.

Het is wat verwarrend maar er zijn twee BTW verschillende soorten nummers. Je zet je “BTW identificatienummer” op je factuur en op je site. Vroeger kreeg je een “BTW nummer”, dat vrijwel geheel met je BSN overeenkwam en dus in strijd was met AVG (en gevoelig was voor identiteitsfraude). Nu heet dat een omzetbelastingnummer (ob-nummer) en communiceer je die alleen nog met de Belastingdienst.

Hoe zit het met de belasting?

Je zou ook interesse kunnen hebben in